Az ó világ legnagyobb madara. Európában, Svájcban, Erdélyben és a kaukázusban található meg. A legmagasabb magaslaton rak gallyakból fészket, és márciusban, 3-7 fehér, barna foltos tojást rak bele. A legbátrabb, a legrettentõbb orvmadár. Zergéket, kecskéket, nyulakat támad meg, melyeket magasra felvisz, majd leejt, és kedélyesen feleszi. Olykor gyermekeket is elragad. Fiatalon megszelídíthetõ. Kiáltása átható füttyentés.

Visszalépni az ablak bezárásával lehet!